Hidroelectrica anunță rezultatele operaționale pentru primul trimestru al anului 2024

Publicat: 15/05/2024, 11:54

Hidroelectrica a publicat astăzi la Bursa de Valori București raportul privind rezultatele operaționale ale Grupului pentru primul trimestru al anului 2024. Documentul este bazat pe situațiile financiare interimare consolidate simplificate neauditate întocmite în conformitate cu IAS 34 Raportarea Financiară Interimară adoptat de Uniunea Europeană și elaborat conform prevederilor Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, republicată, respectiv ale Regulamentului nr. 5/2018 emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Conform datelor prezentate în raport, în primele trei luni din acest an producția de energie electrică a înregistrat o scădere moderată de 3% față de aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a unei hidrologii mai scăzută decât în anul 2023 . De asemenea, veniturile Grupului au înregistrat o reducere de 22% comparativ cu primul trimestru al anului 2023, în linie cu previziunile bugetare, în mare parte din cauza presiunilor asupra prețurilor de vânzare a energiei electrice atât pe piața locală, cât și pe cea europeană interconectată, ca urmare a unui sezon de iarnă moderat la nivelul întregii regiuni.

În ciuda acestor provocări, marja operațională a Grupului a fost de 59%, în scădere cu 2% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce marja netă a scăzut la 52%, cu 1% față de perioada similara a anul anterior. Profitul net al Grupului a înregistrat o scădere de 23%, de la 1.723 milioane RON în primul trimestru al anului 2023 la 1.326 milioane RON în primul trimestru al anului 2024. De asemenea, rezultatul pe acțiune a înregistrat o scădere de 23%, de la 3,84 RON/acțiune la 31 martie 2023 la 2,95 RON/acțiune în primul trimestru al anului 2024.

Rezultatele pentru primul trimestru al anului 2024 reflectă mediul de piață dificil și presiunile asupra prețurilor la energia electrică. Cu toate acestea, suntem angajați să gestionăm eficient aceste provocări și să ne menținem pe drumul stabilit în cadrul Planului de Administrare – a declarat Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica.

În primul trimestru al anului 2024, ne-am concentrat pe identificarea, analiza și documentarea oportunităților de dezvoltare oferite de piață, în paralel cu implementarea unor procese de eficientizare a activității din cadrul Companiei. De asemenea, ne-am concentrat pe menținerea și dezvoltarea portofoliului actual de afaceri al Hidroelectrica și integrare în cadrul Grupului a activelor UCM Reșița, asigurându-ne că ne păstrăm statutul asumat, acela de companie 100% verde.”

Reamintim că Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi a intrat la tranzacţionare sub simbolul H2O, oferta publică inițială a Hidroelectrica fiind cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate în 2023.

În perioada imediat următoare ofertei publice, Hidroelectrica a fost inclusă în indicii internaționali MSCI și FTSE Russell, pe baza unor mecanisme rapide de includere specifice IPO-urilor, datorită dimensiunii semnificative a companiei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național. Compania, esențială pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deține – conform ultimelor date oficiale, o cotă de 12.81% din piața de furnizare.

Biroul de presă al Hidroelectrica

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt. Cel mai căutat desert în zilele de vară
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”